понедельник, 21 сентября 2015 г.

Максимально допустимий струм


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На початку нагрівання проводу струмом внаслідок рівності температур дроту та довкілля все тепло, виділене струмом, йде на нагрівання проводу і температура його швидко підвищується. З ростом температури проводу збільшується  віддача тепла  в навколишнє середовище, обумовлена ​​зростаючою різницею температур дроту і середовища. Отже, зростання температури дроту сповільнюється. Нарешті, при деякій температурі дроту, званою усталеною, настає рівновага між теплом, виділеним струмом, і теплом, що віддається в навколишнє середовище. Час нагрівавання до сталої температури неоднаково для різних пристроїв: нитка лампи розжарювання досягає цієї температури за долі секунди, електрична машина - за кілька годин.
Нагрів проводів допускається до певних температур (60-80°С), що визначаються властивостями ізоляції або властивостями самих проводів. Струм, при якому досягається найбільша допустима температура, називається допустимим струмом проводу.
Визначення перерізу проводів по допустимому нагріву  виконуєтья відповідно до наведеної таблиці, в якій для стандартних перетинів ізольованих проводів даються граничні тривалі допустимі струми. Провід вибирається такого перетину, щоб допустимий струм дорівнював або був декілька більше заданого або розрахункового струму.
 

Таблиця допустимих струмів і навантажень для кабелів і проводів

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий